Cum a fost la DOR live – Antrenament pentru schimbare

Am fost la Revista prinde viață din aprilie 2017 și mi-a plăcut nespus. Acest concept, de a transpune poveștile spuse în trimestrialul DOR într-un spectacol a fost dusă la bun sfârșit cu brio de echipa lor. Așa că am plecat convinsă să particip și la următoarele.

Evenimentul următor, La Școală – l-am ratat! Și așa m-am ofticat! Nu doar că tema era așa pe gustul meu, dar am auzit atâtea comentarii despre câââât de fain a fost! Așa că dorința mea de participare crescuse.

Vreau să merg dar n-am bilet!

La următorul eram convinsă să particip. Doar că am amânat atâta vreme achiziția biletelor încât – am constatat uimită și supărată pe proasta mea organizare, că sunt iar pe dinafară! Am avut noroc cu Georgia, fosta colegă de la fundație care a făcut săpături pentru a obține bilete “la ocazie” și a obținut două, cu o oră înainte de începere!!! Uraaaa!!!

A urmat cel mai rapid duș, cea mai rapidă hotărâre a ținutei și o sumară aranajare și am ajuns la TNB.

Am ajuns!

M-am întâlnit cu tipa ce ne dădea biletele ei, am făcut negoțul și am intrat. Alături de programul serii am primit un cartonaș divizat în două ilustrații și mi-am amintit de  ediția de la cinema PRO, unde am votat cine să câștige confruntarea din spațiul aerian al  Timișoarei: sunt mai tolerabili porumbeii sau ciorile?

În foaier lume multă și plăcut agitată. Am dat o tură locului pentru a intra în atmosferă. Magazinul DOR vindea bunătăți de-ale lor: reviste, șosete, albumul Protest. Lângă, era expusă sculptura Codruței Kovesi care apare pe coperta celui mai recent număr al publicației. Ne-am luat o apă și am completat cartonașul primit odată cu programul serii.

IMG-1449

Însă de data asta era altceva cu ilustrațiile primite la intrare: cartonașul îți permitea să completezi datele personale pe el, de două ori, apoi se rupea: o parte îți oferea posibilitatea să susții o cauză din cele afișate în foaier iar cealaltă să faci schimb de date cu cineva prezent în acea seară la eveniment pentru a îți lărgi bulade cunoștințe! Ce idee faină!

Un alt stand oferea Constituția României, broșura informativă Onorată instanță – tot ce ai vrut să știi despre justiție și nu ai avut pe cine să întrebi și…adorabilele stickere tematice ale evenimentului.

Înainte de intrarea în sală, se oferea doritorilor volumul Neînvinșii, documentat de Andreea Giuclea.

IMG-1500

ȘȘȘȘȘ…începe!

Aveam eu emoții. Nu știu de ce. Locația elegantă. Publicul pe care-l simțeam mustind cu așteptări ridicate. Bucuria de a fi obținut bilet pe ultima sută de metri!

Cristian Lupșa, personajul central din spatele DOR &Co, ne vorbește despre tatăl lui, care este medic și care a înfințat acum ceva vreme o asociație caritabilă. Ne spune despre cât de frustrat este de modificările legislative care îi afectează viața ca medic, dar și ca activist. Cu toate astea spune Cristi, tatăl lui continuă. Nu renunță. Perseverează. Se încăpățânează să creadă în schimbare. De la el a învățat această lecție, de a nu renunța, de a lupta până la capăt pentru lucrul în care crezi.

Iar pe timpul desfășurării serii, am auzit de multe ori aceleași mesaje, am văzut același tip de oameni. Printre momentele serii:

  • Iustina Ionescu și Romanița Iordache se luptă de 18 ani cu legea românească pentru a apăra drepturile comunității LGBT.  Au povestit despre ce înseamnă pentru ele ceea ce fac, de ce o fac și ce se câștigă din asta. Care au fost victoriile obținute, cum a evoluat percepția publică de la noi din țară despre această comunitate;
  • Am luat parte la viața de liceean a lui Tudor, care ne sfătiește, din proprie experiență, să avem curaj! Așa cum a avut el când s-a mutat în altă clasă pentru a nu mai fi persecutat de profa de mate sau atunci când și-a luat inima în dinți și i-a mărturisit fetei pe care o plăcea, ce simte pentru ea. 🙂 Parte din proiectul Școala9;
  • Am aflat cu bucurie de proiectul de recuperare și redistribuire a produselor alimentare în prag de expirare, susținut de Lidl  prin care entități fizice sau juridice primesc produsele ce ar fi fost altfel aruncate;
  • Ne-a fost prezentat proiectul Neînvinșii, cartea pe care am primit-o înainte de a intra în sală. Care și-a propus să arate ce e dincolo de victoriile sportivilor pe care le vedem la televizor. Documentat exemplar de Andreea Giuclea;
  • Am aflat că micile victorii civice contează! – DOR a doumentat în trecut, sub forma unei mini-serii, reușitele diverselor inițiative civice și ne-a amintit și în seara asta  că fiecare dintre noi putem acționa,  punând presiune asupra autorităților, chiar de e pentru astuparea unei gropi!
  • Din timp în timp, au fost proiectate videoclipuri cu diverși actori ai schimbării din România, ce vorbeau exact despre asta: schimbare! Cum se face. Și de ce. Iar discursurile lor, deși proveneau din medii diferite, te făceau să vezi firul care le leagă, același lucru despre care vorbea Lupșa la începutul serii: încăpățânarea de a crede în schimbare. Printre ei: Silvia Floarea – Learnity, Ștefan Dărăbuș – Hope and Homes for Children, Alina Kasprovski – Fundația Comunitară București sau Vlad Mixich – expert în politici de sănătate;
  • Momentul care m-a emoționat cel mai mult a fost cel susținut de Alina Dumitriu. Printre altele, Alina își dedică timpul oferind seringi sterile consumatorilor de droguri injectabile.  A fost cuprinsă de lacrimi în timp ce povestea despre experiențele ei ca voluntar, pentru că în mod cert, săptămânal, persoane cu care ea are de-a face, ajung să moară. Din cauza indiferenței autorităților, o ignoranță care costă vieți…
  • Nicoleta Ghiță, Toto Horvath și Marian Costache, copii născuți în Ferentari și uniți de proiectul trupei de teatru PlayHood, ne-au demonstat că talentul și mesajul pe care vrei să îl transmiți nu ține cont de locul nașterii sau culoarea pielii. Nicoleta are o voce puternică, cântă la chitară, compune, dansează, iar Toto dansează break-dance. Ambii sunt motivați de dorința de a își spune povestea, de a reuși în viață în ciuda opreliștilor de care se lovesc;
  • Momentele de seriozitate sau emoții profunde au fost condimentate cu pauze de delectare muzicală: Greetins sugar ne-au încântat cu melodiile și videoclipurile lor pline de dramă, Mihai Axinte & Slick Drum Events au ridicat sala în picioare energizându-ne, iar Alex Ștefănescu a fost magistral, cu melodiile lui sincere, amuzante și pline de bună-dispoziție!

IMG-1460

Cu ce am plecat de la eveniement?

Pentru mine, evenimentele DORlive sunt o sărbătoare. Ele reunesc atâtea lucruri aproape inimii mele, despre care cred cu tărie că sunt bazele unui viitor frumos pentru România: adevărul, oglindirea lui, oameni ăștia de care zicea Lupșa, care se antrenează constant pentru schimbare, încăpățânații, profesionalismul, perseverența, simțul umorului, bucuria de a fi împreună.

Iar ochiul meu artistic este răsfățat de fiecare dată: componenta vizuală este excepțională.

Am plecat un pic pusă pe gânduri, cu toate acele momente emoționante pulsându-mi în minte.

Dar și plină de speranță.

Și cu un cartonaș al unei persoane pe care o voi scoate la o cafea!

Bravo, DOR!

IMG-1470

P.S. Acest eveniment se trăiește, nu se povestește. Descrierea mea este departe de a surprinde ce s-a petrecut în Sala Mare a Teatrului Național.

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s